Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζεται με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Όλα είναι σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Το γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάικα συνθέτουν ένα άκρως ελληνικό περιβάλλον, σε ένα μέρος που μοιάζει να επιπλέει πάνω στα νερα. Πρόκειται για ένα ήσυχο λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί βάρκες και σκάφη αναψυχής αλλά διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές για μεταφορά αγαθών από εμπορικά πλοία.

Επίσης η λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα με συνολική έκταση 45000 στρέματα περίπου με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα, απότελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη  σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών που προσελκύουν μέγάλο αριθμό τουριστών που έχουν ως χόμπυ την παρατήρηση πτηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.

Στο δασάκι που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του ομώνυμου χωριού φωλιάζουν περίπου 600 ζευγάρια λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες. Το θέαμα των εκατοντάδων πουλιών γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους είναι μοναδικό. Όπως μοναδική είναι η βλάστηση (Θαλάσσια πεύκη, κρίνοι της θάλασσας, γαλατσίδα, ψάθα) και η ορνιθοπανίδα. Στα αναπαραγόμενα είδη περιλαμβάνονται η Λαγγόνα, ο Νυχτοκόρακας, η Αβοκέτα και ο Καλαμοκανάς, ο Κοκκινοσκέλης και η Τουρλίδα. Κατά τη μετανάστευση εμφανίζονται ο Ροδοπελεκάνος, η Χαλκόκοτα κ.ά.

Αν επιθυμείτε να κάνετε μια ανοιξιατικη εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη στο Πόρτο Λάγος θα χρειασθείτε 2 ώρες και 20 λεπτά διανύοντας 223 χιλιόμετρα στην υπερσύγχρονη Εγνατία Οδό, έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος.

Για να φτάσετε στο Πόρτο Λάγος από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα – Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη», μέχρι την έξοδο προς Ξάνθη (Ανατολικά). Από εκεί θα ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό Ξάνθης – Κομοτηνής με κατεύθυνση προς Βαφέϊκα και στη συνέχεια προς Πόρτο Λάγος.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα – Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη», μέχρι την έξοδο προς Ξάνθη (Ανατολικά). Από εκεί θα ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό Ξάνθης – Κομοτηνής με κατεύθυνση προς Βαφέϊκα και στη συνέχεια προς Πόρτο Λάγος.