Συχνά είναι ζήτημα λεπτών να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου και εξαρτάται άμεσα από το αν θα φτάσει έγκαιρα ή όχι στο νοσοκομείο.

Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ή να κλείνουμε τη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ειδικά όταν η κυκλοφορία είναι πυκνή ή όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα. Μένουμε στη λωρίδα μας, δίνοντας το σωστό παράδειγμα. Ας δούμε όμως τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, για να διευκολύνουμε το δύσκολο έργο του ΕΚΑΒ.

  • Αν εμπλακούμε σε ατύχημα και υπάρχει κάποιος τραυματίας ή γίνουμε μάρτυρες ενός τέτοιου ατυχήματος, καλούμε άμεσα το 166 λέγοντας ΤΙ συμβαίνει, ΠΟΥ έγινε, ΠΟΣΟΙ είναι οι τραυματίες, ΠΟΙΟΙ είσαστε και από ποιο τηλέφωνο καλείτε, καθώς και όποιες άλλες πληροφορίες σας ζητηθούν. Να θυμάστε ότι ΔΕΝ πρέπει να κλείσετε πρώτοι το τηλέφωνο εσείς γιατί πιθανόν να σα ζητηθούν και άλλες πληροφορίες από τα στελέχη του ΕΚΑΒ. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο εκνευρισμός και η αναστάτωση μας ίσως είναι δικαιολογημένη αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε ψύχραιμοι. Το ΕΚΑΒ χρειάζεται τη βοήθειά μας για να είναι ποιο αποτελεσματικό.
  • Δεν μετακινούμε τους τραυματίες από το σημείο που τους βρήκαμε εκτός και εάν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους (π.χ. σε περίπτωση που το όχημα έχει πιάσει φωτιά ή μπορεί να παρασυρθεί από κάποιο χείμαρο ή μπορεί να πέσει σε κάποια απότομη πλαγιά ή σε κάποιο φαράγγι).. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη βλάβη.
  • Φροντίζουμε να εκπαιδευτούμε στη παροχή πρώτων βοηθειών ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε άμεσα την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματισμένους μέχρι την άφιξη των διασωστών του ΕΚΑΒ διευκολύνοντας σημαντικά το έργο τους.
  • Πλησιάζοντας στον τόπο του ατυχήματος, μειώνουμε ταχύτητα – χωρίς όμως να παρεμποδίζουμε την κυκλοφορία – και προσέχουμε τους πεζούς.Δεν καθυστερούμε την κυκλοφορία, κινούμενοι πολύ αργά ή σταματώντας προκειμένου να «χαζέψουμε» τη σκηνή του ατυχήματος. Με την κίνηση που δημιουργείται έτσι, εμποδίζουμε το ΕΚΑΒ να φτάσει γρήγορα στον τόπο του ατυχήματος ή να αναχωρήσει από αυτόν.
  • Δεν παραμένουμε στον τόπο του ατυχήματος χωρίς λόγο. Εμποδίζουμε τα σωστικά συνεργεία στην απρόσκοπτη και γρήγορη εκτέλεση του καθήκοντός τους, ενώ η ουρά των σταθμευμένων αυτοκινήτων στην άκρη του δρόμου στραγγαλίζει την κυκλοφορία.
  • Είναι ευκολότερο να ανοίγουμε το δρόμο στα ασθενοφόρα, αν κρατάμε αποστάσεις από τα άλλα αυτοκίνητα. Είναι ανόητο να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, επειδή κάποιοι οδηγοί μποτιλιαρίστηκαν, χωρίς να έχουν διέξοδο.
  • Δεν ακολουθούμε πότε ένα ασθενοφόρο. Είναι πολύ εύκολο σε αυτές τις συνθήκες να προκληθεί ατύχημα.

 

Πηγή: drive.gr