Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τελευταίας 20ετίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Hellastron, κ. Βασίλης Χαλκιάς την ολοκλήρωση των οδικών έργων παραχώρησης, κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

«Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, με συνολικό μήκος 2.133 χλμ. σήμερα, έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές πλαίσιο για τις οδικές μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Χαλκιάς και πρόσθεσε: «Ωστόσο, με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ στην Κρήτη και των καθέτων αξόνων της Εγνατίας Οδού, θα φτάσουμε την 5η θέση στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια (ASECAP), λίγο πιο χαμηλά από την Πορτογαλία».

Παράλληλα, τόσο κατά την ομιλία του όσο και σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση, έδωσε το περίγραμμα των θέσεων της HELLASTRON για την μετάβαση των αυτοκινητοδρόμων στην εποχή των ηλεκτρονικών διοδίων. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, η HELLASTRON  προτείνει η μετάβαση στο νέο σύστημα να γίνει σταδιακά και με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και λειτουργιών, ώστε αυτό να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο για τους χρήστες.

«Πρέπει να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του νέου συστήματος», σχολίασε και ανέλυσε την πρόταση της HELLASTRON για μετάβαση σε τρεις διακριτές φάσεις, η διάρκεια των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξοικείωση των χρηστών σε αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει ανοιχτές μπάρες σε κάποιες λωρίδες των διοδίων με παράλληλη λειτουργία πομποδεκτών και εγκατεστημένων καμερών. Κατά τη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η μερική καθαίρεση των διοδίων και η διαμόρφωση λωρίδων ελεύθερης ροής για τους χρήστες του νέου συστήματος.

Τέλος η τρίτη φάση θα σημάνει την ολοκλήρωση της μετάβασης στη νέα εποχή με πλήρη καθαίρεση των διοδίων και τη διαμόρφωση ειδικών λωρίδων ελεύθερης ροής για το σύνολο των χρηστών.

Ο κος Χαλκιάς επέμεινε στη διατήρηση των υφιστάμενων πομποδεκτών, αναφέροντας ότι οι συνδρομητές έχουν φτάσει τους 774 χιλ., με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Αττική Οδό να έχουν υπερβεί το 50% του συνόλου και τον εθνικό μέσο όρο να βρίσκεται στο 30%. Η θέση της HELLASTRON στηρίζεται στην υιοθετημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχή ότι «ο χρήστης πληρώνει για υπηρεσίες», που σημαίνει ότι ο χρήστης πληρώνει τον πάροχο των υπηρεσιών και αυτός θα πρέπει να γνωρίζει σε ποιον παρέχει τις υπηρεσίες, ώστε να μπορεί να τις βελτιστοποιεί προσαρμόζοντάς τις στο προφίλ των χρηστών. Όπως είπε, ο κεντρικός ρόλος της HELLASTRON είναι να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, μαζί με την προαγωγή της οδικής ασφάλειας.

Όπως εξήγησε κατά την παρουσίασή του, η HELLASTRON έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την οδική ασφάλεια, με επόμενα βήματα την εισαγωγή ενιαίου αριθμού έκτακτης ανάγκης, ενιαίας ραδιοφωνικής συχνότητας, ενιαίου κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας και εθνικού συστήματος πληροφόρησης συμβάντων για τους χρήστες.

Υπογράμμισε τέλος πως το σύνολο του δικτύου βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση από περισσότερα από 20 κέντρα λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης. «Τα κέντρα λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων διαχειρίζονται πάνω από 90.000 συμβάντα το χρόνο» ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει μετρηθεί ότι τα περίπολα σε όλο το δίκτυο έχουν κάνουν πάνω από 22 εκατομμύρια χιλιόμετρα το χρόνο, απόσταση που ισοδυναμεί με το γύρο της γης περίπου 560 φορές».