Τα νέας τεχνολογίας προσαρμοζόμενα φώτα θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραστικά την οδική ασφάλεια μέχρι το 2020.

Οι προβολείς LED της Continental αλλάζουν αυτόματα το σχήμα και τη ισχύ της δέσμης, με την προσθήκη προβολών ολογράμματος στο άμεσο μέλλον.

Μέχρι το 2020, οι προβολείς αυτοκινήτων θα μπορούσαν να επισημαίνουν στους οδηγούς αυτόματα τους πεζούς και άλλους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και ακόμη να προβάλλουν διαβάσεις και πινακίδες στο δρόμο σε όσους τον διασχίζουν για να βοηθήσουν στη μείωση των ατυχημάτων.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Continental συνεργάζεται με τον εξειδικευμένη εταιρεία στο φωτισμό Osram για την κατασκευή της νέας γενιάς φώτων για τα αυτοκίνητα. Πλήρως προσαρμόσιμα φώτα LED που θα αλλάζουν αυτόματα το σχήμα και τη ισχύ της δέσμης σε διαφορετικές οδηγικές ρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και φώτα matrix και λέιζερ που προβάλλουν εν είδει ολογράμματος προβολές στο δρόμο.

Η τελευταία τεχνολογία Eviyos της Osram χρησιμοποιεί μια νέα μορφή πιξελαρισμένου LED για να δημιουργήσει ένα πλήρως προσαρμοζόμενο σύστημα φωτισμού που θα είναι ενσωματωμένο σε αισθητήρες γύρω από το αυτοκίνητο. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τα υπάρχοντα προσαρμοζόμενα φώτα LED.

«Για παράδειγμα, ένα μαύρο εικονοστοιχείο μπορεί να παρεμβληθεί στη δέσμη LED για να εμποδίσει τη δέσμη φωτός να χτυπήσει συγκεκριμένα παράθυρα σε κτίρια απ’ όπου περνάει το αυτοκίνητο, αυξάνοντας παράλληλα την ισχύ της δέσμης σε άλλα σημεία, σε αστικές περιοχές, όπου τα διασχίζουν πεζοί», εξήγησε η Annette Hebling, υπεύθυνη μάρκετινγκ προϊόντων της Continental.

Αυτή η τεχνολογία LED επόμενης γενιάς αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, με την Continental να λέει ότι θα μπορούσαμε να δούμε αυτή την τεχνολογία εφαρμοσμένη στα αυτοκίνητα στη συνέχεια «πολύ σύντομα». Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την Osram για την ανάπτυξη φώτων που αλληλεπιδρούν με πεζούς και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία matrix και λέιζερ που υπάρχει ήδη σε ορισμένα premium μοντέλα.

Και η Hebling συμπλήρωσε, «με τα αυτοκίνητα που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πεζούς, η νέα τεχνολογία φωτισμού θα μπορεί τελικά να προβάλλει εικόνες όπως διασταυρώσεις γι’ αυτούς εάν διασχίζουν το δρόμο».

Η Continental αναφέρει ότι η τεχνολογία προβολής θα είναι σημαντική για τα αυτόνομα αυτοκίνητα που θα πρέπει να επικοινωνούν με άλλους χρήστες του δρόμου.

Πηγή: drive.gr