«Προβλέπουμε ότι η ετήσια κατανάλωση το 2016 θα είναι ρεκόρ», δήλωσε στο Motor1 ο Tim Hess της Energy Information Administration (EIA).

 

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Hess λέει ότι οι ΗΠΑ προβλέπεται να καταναλώσουν κατά μέσο όρο 28.000 βαρέλια την ημέρα παραπάνω απ’ ό,τι το 2007 – μια αύξηση 0,3%. Σε σχέση με πέρσι, η αύξηση είναι 1,7%.

 

Ο Patrick DeHaan, βασικός αναλυτής στο GasBuddy.com, είναι λίγο πιο συντηρητικός στις εκτιμήσεις του για τη φετινή συνολική κατανάλωση.

 

«Νομίζω πως πολλοί θα συμφωνήσουν ότι θα είναι πολύ κοντά», δήλωσε στο Motor1. «Μπορεί να τοσπάσουμε , υπάρχει πιθανότητα 50-50 ότι θα ξεπεράσουμε τα νούμερα ζήτησης του 2007».

 

Όπως και να ’χει, η κατανάλωση έχει αυξηθεί πολύ. Δύο βασικοί παράγοντες, κατά τον Hess, έχουν κάνει τους Αμερικανούς να οδηγούν περισσότερο φέτος: «Τα δύο μεγάλα κίνητρα είναι η αύξηση της απασχόλησης και οιτιμές της βενζίνης».

 

Αυτές οι δύο τάσεις συνδυάζονται ώστε οι Αμερικανοί να κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα –ή μάλλον μίλια– φέτος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, τα συνολικά μίλια που έχουν καλυφθεί στους δρόμους των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο φέτος είναι 3,3% περισσότερα από πέρσι.

 

Η μείωση της ανεργίας και η ισχυρότερη γενικά οικονομία σημαίνουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί πηγαίνουν με αυτοκίνητο στη δουλειά ή σε διακοπές και άλλα ταξίδια. Και καθώς οι τιμές της βενζίνης αυτό το καλοκαίρι ήταν, κατά τον DeHaan, οι χαμηλότερες από το 2004, υπάρχει ακόμη ισχυρότερο κίνητρο για να πάρεις τους δρόμους.

 

«Η βενζίνη είναι φθηνή… οπότε οι οδηγοί το εκμεταλλεύονται», δηλώνει. Οι Αμερικανοί σίγουρα κάνουν περισσότερα μίλια παρά ποτέ στην Ιστορία».

 

Σύμφωνα με έρευνα του GasBuddy.com, οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ήταν οι χαμηλότερες εδώ και μια δεκαετία. Η τάση συνεχίστηκε για όλο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν πέσει κατά 27 σεντς το γαλόνι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

 

Γιατί όμως είχε μειωθεί τόσο σημαντικά η κατανάλωση βενζίνης μετά το 2007; Ο Hess λέει ότι η πτώση της οικονομίας και η ύφεση του 2008 και 2009 έπαιξε μεγάλο ρόλο, όπως και οι υψηλές τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου από τα τέλη του 2010. Όταν η βενζίνη είναι ακριβή και υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, οδηγούμε λιγότερο και μειώνουμε την κατανάλωση.

 

Πηγή: Motor1.com