Υπάρχουν 17 τουλάχιστον λόγοι, που καθιστούν τις 16 ακτές της Πιερίας ασυναγώνιστες:

  1. Το μήκος του θαλασσινού μετώπου. 16 οργανωμένες ακτές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, απλώνονται διαδοχικά σε μήκος 70 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στον επισκέπτη να αντλήσει όλα τα οφέλη από διαφορετικούς, γειτονικούς τόπους και εξασφαλίζοντας μεγάλη γκάμα επιλογών.
  2. Η αμμουδιά:Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν πλατιά αμμουδιά με πλούσια χρυσή άμμο.
  3. Η θάλασσα:Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν γαλάζια και καθαρή θάλασσα, ρηχή και ασφαλή για κάθε ηλικία.
  4. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας: Ενώ χαίρεται την ακτή και τη θάλασσα, ο επισκέπτης έχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα να βρεθεί, σε ελάχιστο χρόνο, στους δροσερούς οικισμούς και τις σκιερές τοποθεσίες των ορεινών όγκων, που απλώνονται δίπλα στις ακτές και να χαρεί τις γραφικές διαδρομές τους.
  5. Η εναλλαγή του τοπίου:Δίπλα στη θάλασσα εναλλάσσονται πευκώνες, άλση, εκτεταμένες παραλίες ή απομονωμένοι όρμοι, έτσι ώστε ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει το τοπίο που προτιμά.
  6. Η εύκολη πρόσβαση:Τρεις παράλληλοι δρόμοι, λεωφορειακές και σιδηροδρομικές γραμμές καθιστούν τη μετακίνηση ζήτημα επιλογής.

    7. Οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη:Οργανωμένα λιμάνια προσφέρονται για μικρά σκάφη.

  7. Η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής: Στις 16 διαδοχικές ακτές, ευνοούνται όλοι οι τύποι διακοπών, από την ήρεμη οικογενειακή διαβίωση μέχρι την έντονη νυχτερινή ζωή.
  8. Η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας:Από τους γλάρους και τα θαλασσοπούλια στις ακτές ως τις σπάνιες μορφές ζωής στους υδροβιότοπους.
  9. Η δοκιμασμένη ξενοδοχειακή υποδομή:Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να διαλέξει ανάμεσα σε όλους τους τύπους διαμονής, από πλήρη ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, bungalows, και οργανωμένα κάμπινγκ.
  10. Η ποικιλία στην κουζίνα:Στις ακτές της Πιερίας παραδοσιακές ταβέρνες, άνετα εστιατόρια και άφθονα σνάκμπαρ, προσφέρουν όλους τους τύπους διατροφής.
  11. Η ποικιλία στη διασκέδαση:Ο επισκέπτης της Πιερίας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε εκδρομές, περιπάτους, πολιτιστική ζωή, νυχτερινή έξοδο και πολλά άλλα είδη διασκέδασης.
  12. Η ποικιλία στον αθλητισμό:Κολύμβηση, αλεξίπτωτο θάλασσας, wind surfing, θαλάσσιο ποδήλατο, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και σχεδόν όλες οι μορφές αθλητισμού που συνηθίζονται σε τουριστικά κέντρα προσφέρονται στις ακτές της Πιερίας.
  13. Πολιτιστικά ενδιαφέροντα:Πολύ κοντά στα θέρετρα της ακτής διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας, λειτουργούν αρχαιολογικοί τόποι παγκόσμιας σημασίας, απλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί με σημαντικά δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
  14. Οικολογικά ενδιαφέροντα: Στην παραθαλάσσια διαδρομή των 70 χιλιομέτρων συναντά κανείς εκτεταμένους υδροβιότοπους, περιοχές με οικολογική σημασία. Όλα αυτά προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες.
  15. Η λειτουργία πλήρους αγοράς:Οι διακοπές ομορφαίνουν με τα ψώνια. Κατά μήκος της ακτής λειτουργεί πλήρης αγορά, για όλες τις επιθυμίες και τις οικονομικές δυνατότητες των επισκεπτών.
  16. Η ποικιλία των οικισμών:Οι ακτές περιβάλλονται από ενδιαφέροντες οικισμούς, που ποικίλλουν από νεότερα ψαροχώρια μέχρι μικρές ιστορικές πόλεις και μονές, που το παρελθόν τους χάνεται στα μεσαιωνικά χρόνια.

    16 ακτές, 16 επιλογές, 17 λόγοι να τις γνωρίσετε.

    Βόρεια Πιερία: Μεθώνη, ‘Αη Γιάννης, Μακρύγιαλος, Πύδνα, Αλυκή Κίτρους
    Κεντρική Πιερία: Κορινός, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή
    Νότια Πιερία: Βαρικό, Γρίτσα, Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Παραλία Σκοτίνας, Παραλία Παντελεήμονα, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι

    Ο φυσικός όρμος της Μεθώνης και της Νέας Αγαθούπολης προσφέρει, εκτός από την πλούσια αμμουδιά, άφθονη σκιερή βλάστηση, ηρεμία και γραφικό τοπίο. Βρίσκεται δίπλα σ’ έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη.

Ο Μακρύγιαλος διαθέτει οργανωμένη ακτή με πλούσια αμμουδιά. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι μαλακοί λόφοι που περιβάλλουν τις αμμώδεις ακτές.  Πολύ κοντά στο Μακρύγιαλο, ανάμεσα σε καταπράσινους παραθαλάσσιους λόφους, ο επισκέπτης που αναζητά τη γραφικότητα θα ανακαλύψει την χρυσή ακτή του Άη Γιάννη.

Χρυσαφένια είναι και η επόμενη ακτή της Πύδνας. Ο επισκέπτης δεν μπορεί να φαντασθεί ότι πολύ κοντά στην αμμουδιά απλώνονται τα ερείπια βυζαντινών οχυρωμάτων, που τον περιμένουν να τα εξερευνήσει.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, απλώνεται το φυσικό λιμάνι της Αλυκής Κίτρους, ιδανικό για μικρά σκάφη. Εκεί, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει έναν διεθνούς φήμης υδροβιότοπο.  Απέραντη, καλύπτοντας ολόκληρα χιλιόμετρα, απλώνεται η ακτή του Κορινού, που γειτνιάζει με αρχαίους μακεδονικούς τάφους.

Ζωντανός παραθαλάσσιος τόπος είναι η Παραλία Κατερίνης. Πλατιά ακτή, που απλώνεται σε απόσταση χιλιομέτρων, με λιμάνι κατάλληλο για μικρά σκάφη, προσφέρει αμέτρητες επιλογές νυκτερινής διασκέδασης.  Μια φωταγωγημένη λεωφόρος, με παράλληλο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο για τους λάτρεις των παραθαλάσσιων περιπάτων συνδέει την Παραλία της Κατερίνης με την κοσμοπολίτικη  Ολυμπιακή Ακτή.
Η Γρίτσα είναι η καθιερωμένη παραλία του Λιτοχώρου, στα πόδια του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Ιδανικό λιμάνι για μικρά σκάφη.
Στην Πλάκα Λιτοχώρου, ο επισκέπτης θα συναντήσει εναλλαγή φυσικών όρμων, όπου το κλασικό τοπίο της χρυσής αμμουδιάς διακόπτεται από βράχια και βότσαλα.

Η Λεπτοκαρυά, παραδοσιακός τόπος διακοπών, απλώνεται κοντά στον τόπο του μυθικού Ορφέα.

Μια ακόμη ακτή με χρυσή άμμο στα πόδια του Ολύμπου είναι η παραλία της Σκοτίνας, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται φεστιβάλ, με μουσικές συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις.  Η βλάστηση φτάνει μέχρι τη θάλασσα στη γειτονική Παραλία Παντελεήμονα, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, δίπλα στο βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα.

Ο Πλαταμώνας, διαθέτει θαυμάσια ακτή, εμπορικά καταστήματα, και λιμάνι για μικρά σκάφη. Παράλληλα υπάρχουν  πολλές επιλογές για διασκέδαση.

Οι Νέοι Πόροι είναι η νοτιότερη ακτή της Πιερίας, δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων και τον απέραντο και γραφικό υδροβιότοπο, στο βόρειο τμήμα του Δέλτα του Πηνειού.

Οι Νέοι Πόροι βρίσκονται περίπου 390 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση στους Νέους Πόρους και στις υπόλοιπες περιοχές της Πιερίας, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), πάντα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, μέχρι και τον κόμβο των Νέων Πόρων. Η ολοκλήρωση των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα μειώσει σημαντικά τον συνολικό χρόνο ταξιδιού μέχρι την Πιερία καθιστώντας την έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό.

Από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς Αθήνα και στη συνέχεια τον Αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» με την ίδια κατεύθυνση μέχρι τον κόμβο του Πλαταμώνα. Από εκεί μέσω του τοπικού δικτύου θα κετευθυνθείτε προς τους Νέους Πόρους.

 

Πηγή: visitpieria.gr