Τα βήματα στην εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και των υποδομών που απαιτούνται για αυτά δείχνουν να επιταχύνονται από εδώ και στο εξής, καθώς οι BMW, Mercedes (Daimler), Ford και VW ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου ταχυφόρτισης.

Το δίκτυο αυτό θα περιλαμβάνει 1.000 σημεία σε διάφορες μεγάλες οδούς και 400 πόλεις της Ευρώπης και καθένα από αυτά θα έχει ισχύ εξόδου μέχρι και 350 kW. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες το πιο πιθανό είναι πως τα σημεία αυτά θα βρίσκονται σε μεγάλα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ πρόσβαση στο δίκτυο θα έχουν μόνο όσα είναι συμβατά με το σύστημα χρέωσης CCS (Combined Charging System).


Το CCS χρησιμοποιείται ήδη στις BMW i3 και i8, στα VW e-Up και e-Golf και στο μέλλον στα Ford EV και στα Mercedes EQ, ενώ μέσω της ενέργειας αυτής δείχνει να καθιερώνεται. Φυσικά υπάρχουν τόσο το ανταγωνιστικό της Tesla, όσο και το ChaDeMo που χρησιμοποιεί ο όμιλος PSA, η Nissan, η Renault, η Mitsubishi, ενώ εξελίξεις προς την ίδια κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης έρχονται και από την Ιαπωνία.

Κι αυτό γιατί οι Subaru, Toyota και Mazda εντείνουν την εξέλιξη των EV. H Toyota η οποία αφενός ποντάρει στην ενεργειακές κυψέλες και την εξέλιξή τους αφετέρου όμως δεν μπορεί να αγνοήσει την ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες και έτσι θα παρουσιάσει πριν το τέλος της δεκαετίας ένα EV, πιθανότητα μια έκδοση του C-HR. Αντίστοιχα η Mazda θα παρουσιάσει το πρώτο της EV παραγωγής το 2019, ενώ δύο χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει και η Subaru.

Πηγή: iefimerida