Ο δεκάλογος της οδικής ασφάλειας:
1. Η ασφαλής οδήγηση είναι και φιλική προς το περιβάλλον.
2. Η συνομιλία μέσω κινητού με χρήση συσκευής ανοικτής ακρόασης ή Bluetooth επιτρέπεται. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.
3. Αποφεύγουμε τις σοβαρές συζητήσεις κατά την οδήγηση. Αν είναι αναγκαίο να μιλήσουμε στο κινητό για ένα θέμα που απαιτεί προσοχή, επιβάλλεται να σταματήσουμε σε ασφαλές σημείο στάθμευσης για να πραγματοποιήσουμε τηv κλήση.
4. Η πληκτρολόγηση ή η ανάγνωση σύντομου μηνύματος κατά την οδήγηση πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
5. Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Εάν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον Οδηγό της Παρέας που δεν πίνει για να οδηγήσει τους φίλους με ασφάλεια στο σπίτι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ταξί ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
6. Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οδηγού να αντιδράσει σωστά σε πιθανό εμπόδιο ή κίνδυνο. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
7. Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του κάνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες στάσεις για ξεμούδιασμα και ξεκούραση.
8. Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα κατά την οδήγηση. Αν υπάρχει απαγόρευση οδήγησης και στις σχετικές οδηγίες, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να την παραβούμε.
9. Πέρα από τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, τρίγωνο & πρώτες βοήθειες) καλό είναι να έχουμε μαζί μας αντανακλαστικό γιλέκο και μια κουβέρτα ή ζεστά ρούχα για περίπτωση ανάγκης, όπως και να ενημερωνόμαστε για τον καιρό πριν την αναχώρηση.
10. Μόνο η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας είναι σε θέση να μας εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης για την αποφυγή ενός ατυχήματος.

Πηγή: ioas.gr