Τα πρατήρια καυσίμων είναι εδώ και έναν αιώνα, από τότε που υπάρχει αυτοκίνητο δηλαδή, αναπόσπαστο στοιχείο της εικόνας των πόλεων και της υπαίθρου ανά τον κόσμο, καθώς και βασικό τμήμα των υποδομών. Η παρουσία τους δείχνει να είναι ισχυρή και στην περίπτωση της ηλεκτροκίνησης, καθώς σε κάποια από τα ήδη υπάρχοντα βενζινάδικα, σε περιοχές της υφηλίου όπου τα πράγματα έχουν προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν προστεθεί ταχυφορτιστές για χρήση από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μετατρέποντάς σε πρατήρια ενέργειας.
Όσο όμως η ηλεκτροκίνηση θα καθιερώνεται και θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα η κατάσταση θα αλλάζει και αν λάβουμε υπόψη μας την εκδοχή της Nissan για το μέλλον της αυτοκίνησης, την οποία έχει επεξεργαστεί σε συνεργασία με το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster & Partners, τα πρατήρια καυσίμων ενδέχεται και να εκλείψουν.

Πως θα φορτίζονται όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν πρατήρια όχι καυσίμου αλλά όπως είπαμε ενέργειας; Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία η φόρτιση θα γίνεται όσο είναι σταθμευμένα, σε συγκεκριμένες θέσεις με τρόπο επαγωγικό, χωρίς καλώδια και χωρίς ουσιαστικά την εμπλοκή του οδηγού. Μάλιστα όταν φορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες το αυτοκίνητο, χάρη στη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησής του, θα πηγαίνει μόνο του σε κάποια άλλη θέση πάρκινγκ, απελευθερώνοντας τη συγκεκριμένη για ένα άλλο ηλεκτρικό όχημα. Η πλήρης διασύνδεση θα περιλαμβάνει και την ειδοποίηση του οδηγού τόσο για ελεύθερες θέσεις φόρτισης όσο και για το σημείο που θα βρίσκεται το αυτοκίνητό του, όταν έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Στη συνέχεια η πλήρως φορτισμένη μπαταρία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την κίνηση του αυτοκινήτου είτε για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού κυκλώματος μιας κατοικίας ή ενός γραφείου, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που η Nissan το έχει ήδη κάνει σε πειραματικό επίπεδο στην Ιαπωνία, όπου παράλληλα οι συσσωρευτές του ιδιαίτερα επιτυχημένου ηλεκτρικού της μοντέλου του Leaf αφότου αφαιρεθούν από το αυτοκίνητο χρησιμοποιούνται π.χ. για την αποθήκευση ενέργειας που προέρχεται από φωτοβολταϊκά.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας μηδενικών ρύπων, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αστικά κέντρα όπου και το πρόβλημα της ρύπανσης είναι πιο οξύ.

Πηγή: www.cnn.gr