Για δεύτερη χρονιά υπήρξε σημαντική η παρουσία και η συνεισφορά της αντιπροσωπίας της HELLASTRON στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου της ASECAP στο Παρίσι (29-31/5/2017).Οι συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαν «πολιτικό» και «τεχνικό» χαρακτήρα για θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των υποδομών, στην ασφαλή κυκλοφορία και στην έξυπνη κινητικότητα.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής (Steering Committee) και ς ακολούθησε η Γενική Συνέλευση (General Assembly) της ASECAP. Η χώρα μας στον Ευρωπαϊκό αυτό φορέα, με εμβέλεια και κύρος το οποίο ξεπερνάει τα Ευρωπαϊκά πλαίσια, εκπροσωπείται από την HELLASTRON. Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Χαλκιάς (πρόεδρος και μέλος της Ε.Ε. της HELLASTRON) και Σταύρος Σταυρής (Α’ Αντιπρόεδρος και μέλος της Ε.Ε. της HELLASTRON). Ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος της HELLASTRON παρουσίασαν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους τα επιτεύγματα της χώρας μας με την λειτουργική ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και την επικείμενη πλήρη ολοκλήρωση τους εντός του 2017, τα οποία Έργα παρά τη σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης ολοκληρώνονται δίνοντας προοπτική και ελπίδα για τη δημιουργία αναπτυξιακών συνθηκών.

Η σχετική σύντομη αναφορά είναι διαθέσιμη εδώ.

Η Καθοδηγητική Επιτροπή αποφάσισε το επόμενο Ετήσιο Συνέδριο (Μάιος 2018) να διεξαχθεί στη Σλοβενία και το μεθεπόμενο (Μάιος 2019) στην Ελλάδα ενώ, η Γενική Συνέλευση επικύρωσε την εκλογή για την επόμενη ετήσια θητεία (Μάιος 2017 – Μάιος 2018) του μέχρι τότε, Α’ Αντιπροέδρου της ASECAP και Προέδρου της Ισπανικής Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων κ. Julian Nunez στην θέση του Προέδρου και του μέχρι τότε Β’ Αντιπροέδρου της ASECAP και Πρόεδρου της HELLASTRON κ. Βασίλη Χαλκιά, στην θέση του Α’ Αντιπροέδρου. Παράλληλα για στην θέση του Β’ Αντιπροέδρου εξέλεξε τον κ. Jean Mesqui, Πρόεδρο της Γαλλικής Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων.  

Ο Πρόεδρος της HELLASTRON κ. Β. Χαλκιάς         Ο Α’ Αντιπρόεδρος της HELLASTRON κ. Σ. Σταυρής

Οι ανωτέρω αποφάσεις είναι αποτέλεσμα της συνεπούς και αξιόπιστης δουλειάς που κάνει η HELLASTRON από την ίδρυση της, εκπροσωπώντας επάξια την χώρα μας στο διεθνές στερέωμα.

Τις επόμενες δύο μέρες το Συνέδριο απασχόλησαν θέματα που άπτονται με τους την «εισβολή» της τεχνολογίας στον τομέα των Αυτοκινητόδρομων, τα επιτεύγματα κάθε χώρας, τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα των Μεταφορών και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα χρηματοδότησης υποδομών, στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και στη προώθηση της οδικής ασφάλειας.

Η συμμετοχή της HELLASTRON και στις Τεχνικές Συνεδριάσεις επικεντρώθηκε σε παρουσιάσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο και τα μέλη της HELLASTRON ως ακολούθως:

  1. Στην ενότητα «Financing new mobility needs and trends – preparing the infrastructure of the future: what are the solutions» υπήρξε η συμμετοχή του προέδρου της HELLASTRON και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας Αττικές Διαδρομές ΑΕ κ. Βασίλη Χαλκιά. Η παρουσίαση του κ. Χαλκιά είναι διαθέσιμη εδώ.


Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Αττικές Διαδρομές Α.Ε.Βασίλης Χαλκιάς,
Πρόεδρος και μέλος της Ε.Ε. της HELLASTRON

  1. Στην ενότητα «Maintenance and preservation of the assets: ensuring the highest standards of safety» υπήρξε συμμετοχή και παρουσίαση του κ. Στέλιου Πενθερουδάκη μέλους του Δ.Σ. της HELLASTRON και Διευθύνοντος Συμβούλου των εταιριών Νέα Οδός Α.Ε. και Κεντρική Οδός Α.Ε. Η παρουσίαση του κ. Πενθερουδάκη είναι διαθέσιμη εδώ.


Στέλιος Πενθερουδάκης

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της
HELLASTRON
Διευθύνων Σύμβουλος των εταιριών Νέα Οδός Α.Ε. και Κεντρική Οδός Α.Ε.

  1. Στην ενότητα «Innovative challenges in the digitalized motorway sector: big data cybersecurity digitalization» υπήρξε συμμετοχή και παρουσίαση του κ. Δημήτριου Γκατσώνη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της HELLASTRON και Γενικού Διευθυντή, της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. Η παρουσίαση του κ. Γκατσώνη είναι διαθέσιμη εδώ.


Δημήτρης Γκατσώνης
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της HELLASTRON
Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής, της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

  1. Στην ενότητα «Innovative services & tools & apps for road infrastructure» υπήρξε συμμετοχή και παρουσίαση του κ. Γιώργου Κιούση, επικεφαλής της ομάδας εργασίας ITS της HELLASTRON, και Διευθυντή Τεχνολογίας της εταιρίας Αττικές Διαδρομές Α.Ε. Η παρουσίαση του κ. Κιούση είναι διαθέσιμη εδώ.
     


Γεώργιος Κιούσης
Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας ITS της HELLASTRON
Διευθυντής Τεχνολογίας της εταιρίας Αττικές Διαδρομές Α.Ε.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκπροσωπήθηκε από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε και με συμμετοχή Διευθυντικών Στελεχών, όπως:

Του Γενικού Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών κ. Διονυσίου Μακρή,

του Διευθυντή της Διεύθυνσης Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης κ. Σωτήριου Μπασιούκα.

του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας κ. Ζήσιμου Καρβούνη,

του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Πελοποννήσου και Βορείου Ελλάδας, κ. Ιωάννη Καρνέση,

Η συμμετοχή στελεχών από όλους σχεδόν τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους ενίσχυσε τη παρουσία της HELLASTRON με την συνολική Ελληνική αποστολή να περιλαμβάνει:

Από την Αττική Οδό:

Ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς Διευθύνων Σύμβουλος, «Αττικές Διαδρομές ΑΕ», Πρόεδρος HELLASTRON

Ο. κ. Αριστοφάνης Παπαδημητρίου, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Συγκέντρωσης Δεδομένων και Στατιστικών Στοιχείων της HELLASTRON, Διευθυντής Κυκλοφορίας Αττικές Διαδρομές ΑΕ

Ο. κ. Γεώργιος Κιούσης, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας ITS της HELLASTRON, Διευθυντής Τεχνολογίας Αττικές Διαδρομές ΑΕ

Από την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Ο κ. Σταύρος Σταυρής A’ Αντιπρόεδρος HELLASTRON, Οικονομικός Διευθυντής της Γέφυρα Α.Ε. και Πρόεδρος Δ.Σ. των εταιριών Γέφυρα Λειτουργία Α.Ε. και Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε.

Από την Εγνατία Οδό Α.Ε.

Ο κ. Απόστολος Αντωνούδης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου,

Ο κ. Γεώργιος Κολλιόπουλος, μέλος του ΔΣ της HELLASTRON και Εντεταλμένος Σύμβουλος στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» ,

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Πρώην Γενικός Γραμματέας της HELLASTRON, Διευθυντής Διοδίων, και

Ο κ. Νικόλαος Ραχανιώτης, Γενικός Διευθυντής Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης και Λειτουργίας

Από την Νέα Οδό Α.Ε. και την Κεντρική Οδό Α.Ε.

Ο κ. Εμμανουήλ Βράϊλας, Β’ Αντιπρόεδρος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της HELLASTRON, Πρόεδρος Δ.Σ. της εταιρίας Νέα Οδός Α.Ε. ,

Ο κ. Στέλιος Πενθερουδάκης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELLASTRON, Διευθύνων Σύμβουλος των εταιριών Νέα Οδός Α.Ε. και Κεντρική Οδός Α.Ε. και

Ο κ. Ευάγγελος Καρεκλάς, μέλος του Δ.Σ. της HELLASTRON, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Οδικής Ασφάλειας της HELLASTRON, Διευθυντής Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Μελετών στην εταιρία Νέα Οδός Α.Ε.

Από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου Α.Ε.

Ο κ. Δημήτριος Γκατσώνης, μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της HELLASTRON, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ και

Ο κ. Νικόλαος Αντζουλάκος Οικονομικός Διευθυντής,

Από την Ολυμπία Οδό Α.Ε. και την Ολυμπία Οδό Λειτουργία Α.Ε.

Ο κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, Γενικός Γραμματέας και μέλος της Ε.Ε. της HELLASTRON, Διευθύνων Σύμβουλος, των εταιριών Ολυμπία Οδός Α.Ε. και Γέφυρα Α.Ε. και

Ο κ. Κωνσταντίνος Παπανδρέου, μέλος του Δ.Σ. της HELLASTRON, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Διοδίων και Συμβάσεων Παραχώρησης της HELLASTRON, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε.

Ο κ. Χρήστος Καραδήμας, Διευθυντής Λειτουργίας της εταιρίας Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ

Στο συνέδριο συμμετείχαν και οι κ.κ. Δημήτρης Μωραΐτης και Νικόλαος Πάνος της εταιρίας Qualco-QTolls.

Παρουσία στο συνέδριο με εκθεσιακό χώρο είχε επίσης και η εταιρία InVision Συμβουλευτική Α.Ε. συνδεδεμένο μέλος της HELLASTRON, με παρουσία των κ.κ. Χρήστου Κουλούρη Διευθύνοντος Συμβούλου και Χαράλαμπου Μαλίμογλου Διευθυντή Λειτουργίας. Η εταιρία InVision Συμβουλευτική είναι μία ανεξάρτητη εταιρία συμβούλων και παροχής συστημάτων λογισμικού για την λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων. Από το 2016 η εταιρία InVision είναι τεχνικός σύμβουλος της HELLASTRON.


Η Ελληνική Αντιπροσωπία στις Εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου της ASECAP στο Παρίσι (29-31/5/2017).

Θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στον εδώ και πολλά χρόνια Γενικό Γραμματέα της ASECAP κύριο Καλλίστρατο Διονέλη, ο οποίος με την πολύτιμη εμπειρία του συνέβαλλε ουσιαστικά στην επιτυχημένη υλοποίηση του συνεδρίου. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και παρουσιάσεων συνέβαλλαν στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, ενώ η συνεχής υποστήριξή του στην ελληνική αντιπροσωπεία, και η ανάδειξη του ρόλου και της δράσης της HELLASTRON στον Ευρωπαϊκό χώρο υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.