Η Amazon σχεδιάζει “ψηφιακή επίθεση” στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας το προσεχές διάστημα και έχει στα πλάνα της, πρώτα να το πραγματοποιήσει στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με πηγές της Automobilwoche, θυγατρική της Automotive News Europe.

Ο γίγαντας του Διαδικτύου για τον συγκεκριμένο σκοπό έχει στρατολογήσει τον Christoph Moeller, έναν συνεργάτη της συμβουλευτικής ομάδας Oliver Wyman για την όλη προσπάθεια. Ήταν υπεύθυνος για την αυτοκινητοβιομηχανία στην επιχείρηση μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο. “Στην Amazon, επιβλέπω τις επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά“, δήλωσε ο Moeller στην Automobilwoche.
Η Amazon ξοδεύει μεγάλα ποσά για να δημιουργήσει τη νέα της μονάδα, η οποία θα ξεκινήσει στο Λουξεμβούργο, ενώ η πώληση αυτοκινήτων έχει τεθεί να γίνει αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Ξέρω ότι η Amazon σχεδιάζει κάτι στον τομέα αυτό“, δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου Fiat Chrysler. Η Amazon ασκεί “μαζική πίεση για να προσθέσει στην αγορά ακόμα έναν υποστηρικτικό πυλώνα με τη μορφή δοκιμαστικών κινήσεων“, δήλωσε ένας διευθυντής σε έναν κατασκευαστή. Σε διάσπαρτες περιπτώσεις, είναι ήδη δυνατό το κλείσιμο test drives μοντέλων της Mercedes-Benz μέσω της Amazon.
Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει ευρωπαϊκά σχέδια και δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα προσφέρονται τελικά νέα ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η εταιρεία πάντως ανακοίνωσε την περασμένη χρονιά συμφωνία για την πώληση τριών αυτοκινήτων της Fiat, συμπεριλαμβανομένων των 500 και Panda, στην ιταλική ιστοσελίδα της. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε μέχρι τον Μάρτιο ενώ πλέον περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες μισθώσεις. Η Amazon επιδιώκει να καλύψει το κενό, καθώς οι παραδοσιακές αντιπροσωπείες χάνουν συνεχώς έδαφος όπως αποδεικνύουν εμπεριστατωμένες έρευνες στην αγορά.
Στις ΗΠΑ, η πιο αξιοσημείωτη δραστηριότητα της Amazon στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι στιγμής, ήταν στις εταιρίες ανταλλακτικών. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη μιας δικτυακής πύλης έρευνας για τους καταναλωτές. Νέα ήθη, νέα έθιμα, κακά τα ψέματα.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)