Γνωστό ως η «Πόλη του Μεταξιού», το Σουφλί δεσπόζει, χτισμένο αμφιθεατρικά, στην κοιλάδα του Έβρου, με το κέντρο της πόλης να απέχει μόλις 500 μέτρα από τον ποταμό.

Το Σουφλί βρίσκεται βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 70 περίπου χιλιομέτρων  και 50 χλμ νοτιοδυτικά της Ορεστιάδας. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. από τον ποταμό Έβρο.

Είναι κυρίως γνωστό για τη βιομηχανία του μεταξιού, που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα.
Είναι κτισμένο στην ανατολική πλευρά του λόφου του Προφήτη Ηλία, ενός από τα τελευταία υψώματα της οροσειράς της Ροδόπης. Το Σουφλί αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή στα 1667. Την περίοδο εκείνη ήταν ένα κεφαλοχώρι απαλλαγμένο από φόρους. Η τουρκική ονομασία Σοφουλού φανερώνει ότι πιθανότατα αποτελούσε κτήμα μοναστικού τάγματος που όντως μαρτυράται στην περιοχή.

Αργότερα βέβαια οικογένειες Σουφλιωτών κατέφυγαν στο Σουφλί και τα πατρωνύμιά τους μνημονεύονται σε σημερινά επώνυμα. Είναι ωστόσο ιστορικά διαβεβαιωμένο ότι το Σουφλί κατοικούνταν από τη Νεολιθική Εποχή.

Αυτό διαπιστώνεται από αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή, καθώς και την ανακάλυψη τάφων της Ελληνιστικής Περιόδου. Το έντονο θρακιώτικο στοιχείο στα έθιμα της περιοχής μαρτυρεί την καταγωγή των Σουφλιωτών από το μεγάλο Θρακικό φύλο της Βαλκανικής χερσονήσου και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Είναι η μοναδική «πόλη του μεταξιού» της χώρας, γνωστή ακόμα για το κρασί, το τσίπουρο και τα αλλαντικά της, καθώς επίσης και για την πλούσια παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της.

Σε όλη την πόλη θα δείτε τα χαρακτηριστικά «κουκουλόσπιτα», που αποτελούν χώρους διαμονής των μεταξοσκωλήκων και, ταυτόχρονα, παραγωγικές μονάδες.

Το Σουφλί κατοικούνταν από την αλεξανδρινή εποχή, γεγονός που διαπιστώνεται από την ανακάλυψη τάφων της ελληνιστικής περιόδου. Από τον 19ο αιώνα αποτελούσε το διοικητικό κέντρο μιας πλούσιας περιοχής με μεγάλο πληθυσμό, η οποία εκτεινόταν και στις δύο πλευρές του Έβρου.

Στα τέλη του ίδιου αιώνα, με την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής και του σταθμού (1872), το Σουφλί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη από τον Παστέρ, μεθόδου καταπολέμησης των ασθενειών των κουκουλιών συνετέλεσε στη θεαματικού ρυθμού ανάπτυξη της σηροτροφίας.

Η δεύτερη σημαντική απασχόληση των Σουφλιωτών ήταν η αμπελουργία: η παραγωγή κρασιού στο Σουφλί κατά τον 19ο αιώνα έφτανε τα περίπου 2.000.000 λίτρα.

Παράλληλα, η πόλη είχε αναδειχθεί και σε σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο, με αιχμή τη βιοτεχνία της καροποιίας, η οποία προμήθευε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης με βοϊδάμαξες, φημισμένες για την αντοχή και την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής τους.

Μετά το 1922, η τοπική αγορά συρρικνώθηκε και οι εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες περιορίστηκαν, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομίας βασίστηκε στη σηροτροφία, η οποία στη σημερινή εποχή του συνθετικού μεταξιού δε γνωρίζει τις δόξες του παρελθόντος.

Στην περιήγηση σας στην πόλη δείτε το αρχοντικό Κουρτίδη (19ου αιώνα), όπου στεγάζεται το ιδιαίτερα αξιόλογο Mουσείο Μετάξης, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μεταξιού από τη μακρινή Kίνα, όπου ανακαλύφθηκε τυχαία περίπου το 3000 π.X., έως τις μέρες μας, τα στάδια εκτροφής μεταξοσκωλήκων κι επεξεργασίας του κουκουλιού αλλά και η ιστορία της ακμής και της παρακμής της μεταξουργίας στο Σουφλί.

Το Σουφλί απέχει 360 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στο Σουφλί από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα – Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη».

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα – Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη».