Η κατανάλωση καυσίμου εξαρτάται κατά το ένα τέταρτο από τη συμπεριφορά του οδηγού και από το πόσο έντονα πιέζει το πεντάλ γκαζιού.

Πλέον, η Bosch έχει αναπτύξει το ενεργό πεντάλ γκαζιού, το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό μέσω ήπιας δόνησης σε περίπτωση που η ασκούμενη πίεση είναι μεγάλη.

«Το ενεργό πεντάλ γκαζιού της Bosch βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου και προειδοποιεί τους οδηγούς για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις” λέει ο Stefan Seiberth, πρόεδρος του τμήματος Gasoline Systems της Robert Bosch GmbH.

Αν το όχημα διαθέτει και κάποιο σύστημα υποβοήθησης, σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης ή με κάμερα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, το καινοτόμο πεντάλ γκαζιού της Bosch δίνει στους οδηγούς ένα απτικό σήμα (δόνηση) προειδοποίησης, εάν, για παράδειγμα, πλησιάζουν μια επικίνδυνη στροφή με πολύ υψηλή ταχύτητα.

Το “έξυπνο” πεντάλ βοηθά τους οδηγούς να είναι φειδωλοί στο γκάζι, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο καύσιμο έως και 7% και μειώνοντας τις εκπομπές CO2. Έχει επίσης τη δυνατότητα να ειδοποιεί τον οδηγό για την κατάλληλη στιγμή αλλαγής ταχύτητας.

“Το πεντάλ ενημερώνει τον οδηγό όταν οι καμπύλες της οικονομίας και της επιτάχυνσης τέμνονται», λέει ο Seiberth. Ωστόσο, αν ο οδηγός θέλει ακόμα να επιταχύνει λίγο περισσότερο πριν την αλλαγή ταχύτητας, αρκεί μια μικρή επιπλέον πίεση.

Το ενεργό πεντάλ προσφέρει επίσης πολλές δυνατότητες εξοικονόμησης καυσίμου στα υβριδικά, δεδομένου ότι επιτρέπει στους οδηγούς να γνωρίζουν πότε ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι έτοιμος να πάρει τη σκυτάλη από τον ηλεκτροκινητήρα.

 

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ελαττώσουν την δύναμη της πίεσης στο πεντάλ του γκαζιού.

Εκτός από εξοικονόμηση καυσίμου, το πεντάλ συμβάλλει και στην οδική ασφάλεια, καθώς έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με συστήματα υποβοήθησης οδήγησης.

Σε συνεργασία με το σύστημα προειδοποίησης έκτακτης πέδησης, η δόνηση που προκαλεί δίνει σήμα στον οδηγό να επιβραδύνει το όχημα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αλλαγή στις ρυθμίσεις του λογισμικού για τον τύπο και την ισχύ της απτικής ανάδρασης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε κατασκευαστή.

Το καινοτόμο πεντάλ γκαζιού της Bosch μπορεί επίσης να συνδεθεί με το σύστημα πλοήγησης και να προειδοποιεί τον οδηγό όταν, για παράδειγμα, πλησιάζει μια απότομη στροφή με υψηλή ταχύτητα.

Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί με κάμερα αναγνώρισης οδικών σημάτων ανώτατου ορίου ταχύτητας.

Δεδομένου ότι το όχημα έχει υπερβεί το αναγραφόμενο όριο, το πεντάλ δονείται ειδοποιώντας τον οδηγό να ελαττώσει ταχύτητα.

Τέλος, σε δικτυωμένα οχήματα, το ενεργό πεντάλ μεταφέρει σήματα στον οδηγό για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και επικείμενο μποτιλιάρισμα.

Πηγή: www.naftemporiki.gr