Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 κάθε σπορ αυτοκίνητο που σεβόταν τον εαυτό του και το status του έπρεπε να έχει αναδιπλούμενους προβολείς. Προκειμένου -πέρα από το στοιχείο του show- να μη χαλούν οι εντυπωσιακές και «αεροδυναμικές» γραμμές του αμαξώματός του τουλάχιστον την ημέρα. Μάλιστα η μόδα είχε υιοθετηθεί και σε σαφώς πιο ταπεινά μοντέλα, ακόμα και σε αμιγώς οικογενειακά, όπως για παράδειγμα το Mazda 323F, που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα ή το ιδιαίτερο αισθητικά Volvo 480.

Η πρώτη αναφορά σε αυτοκίνητο με αναδιπλούμενους προβολείς χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄30 και ήταν το πανάκριβο, αμερικάνικης προέλευσης Cord 810/ 812, ενώ στην πορεία οι παραλλαγές ήταν αρκετές. Συνήθως οι προβολείς άνοιγαν προς τα πάνω, όπως γινόταν π.χ. στο αρχέτυπο Mazda MX-5 ή στην πρώτη προσθιοκίνητη Toyota Celicα, ενώ μια πιο σοφιστικέ εκδοχή ήταν αυτή που οι προβολείς σηκώνονταν, με πιο χαρακτηριστική εκπρόσωπο την Porsche 928 και λιγότερο την Lamborghini Miura.

Οι προβολείς άνοιγαν ή σηκώνονταν ηλεκτρικά και με κάποια υστέρηση αν ήθελες να κάνεις σινιάλο με τα φώτα σε θέση κλειστά, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις (όπως στο φτηνό iconic Opel GT) όπου για την εμφάνιση των προβολέων ο οδηγός να τραβήξει κάποιο μοχλό.
Η εξαφάνιση των pop up προβολέων δεν σχετίζεται τόσο με την αλλαγή των προδιαγραφών ασφάλειας αλλά κυρίως με τον χώρο που καταλάμβανει ο σερβομηχανισμός που απαιτείται για την ενεργοποίησή τους. Ο χώρος αυτός είναι ένα σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό των εμπρός ζωνών απορρόφησης ενέργειας- ενώ παράλληλα το επιπλέον βάρος του μηχανισμού αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, σε μια περίοδο όπου στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών Διοξιδίου του Άνθρακα (CO2.)

Ένα ςακόμα παράγοντας που οδήγησε στην εγκατάλειψή τους είναι η αλλαγή των σχεδιαστικών τάσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι προβολείς και γενικά τα φωτιστικά σώματα των καινούργιων μοντέλων έχουν το ρόλο του στοιχείου αναγνώρισηςακόμα και όταν ο ήλιος λάμπει ειδικά στις χώρες εκείνες που η νομοθεσία επιβάλλει τα αναμένα φώτα και την ημέρα. Άλλωστε οι προβολείς είναι συνήθως LED και ενσωματώνουν τεχνολογία και μοντέρνο σχεδιασμό τα οποία βέβαια κανείς δεν θέλει να κρύβει.

Υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν οι pop up προβολείς στο προσκήνιο; Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αναλογιζόμενος το γεγονός ότι «η μόδα» είναι αποδεδειγμένο πως κάνει κύκλους και κάποια στιγμή επιστρέφει.

Πηγή: www.cnn.gr