Κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και με τον ποταμό Τριπόταμο να τη διασχίζει, η Βέροια ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη στα χρόνια ακμής των αρχαίων Μακεδόνων.

Η Βέροια βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία, είναι πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και οι κάτοικοί της αγγίζουν τους 66,547 (2011). Είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με αναφορές στο Θουκυδίδη αλλά και πολύ σημαντική πόλη τους βασιλείου του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.

Ένας «κόμβος» παγκοσμίων αναφορών αλλά και αντιθέσεων του διαχρονικά ωραίου, ένα «σταυροδρόμι» συνάντησης και διαρκούς όσμωσης της Μυθολογίας με την Ιστορία, της Τέχνης με τον Πολιτισμό, του ασκητισμού με τη βυζαντινή, αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια, της αρχοντικής αρχιτεκτονικής παράδοσης με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, του νερού και του βουνού με τον κάμπο, της πέτρας με το χώμα και το ξύλο!

Λόγω των πολλών βυζαντινών μνημείων – σώζονται περισσότερες από 50 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες – αναφερόταν παλαιότερα και ως η «Μικρή Ιερουσαλήμ».

Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη η οποία, όμως, διατηρεί τις ιστορικές γειτονιές και πολλά από τα σπουδαία μνημεία της.

Περιηγηθείτε στις παραδοσιακές συνοικίες Μπαρμπούτα και Κυπριώτισσα και θαυμάστε χαρακτηριστικά δείγματα της βεροιώτικης αρχιτεκτονικής. Η Μπαρμπούτα είναι η εβραϊκή συνοικία, που χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια (50 μ.Χ.) και οφείλει το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή, που διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Εικόνες από τη ζωή της πόλης κατά τον 18ο αιώνα, θα δείτε στη χριστιανική συνοικία Κυριώτισσα, με τα στενά καλντερίμια της, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τις στέγες των σπιτιών που μοιάζουν να ακουμπούν μεταξύ τους.

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου αποτελεί ιστορικό μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και πηγή θρησκευτικού τουρισμού για την πόλη. Κάθε εποχή του χρόνου άνθρωποι από όλον τον κόσμο φτάνουν στη Βέροια για να δουν από κοντά τα χνάρια της περιοδείας του Απόστολου, ο οποίος δίδαξε στην πόλη τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Αξίζει ακόμα μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Αγίου Παταπίου, που αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας, αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας, αλλά και να ανακαλύψετε τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης.

Στις περιηγήσεις σας θα δείτε ακόμα πολλά οθωμανικά μνημεία, όπως το Μεντρεσέ τζαμί, αλλά και την εβραϊκή συναγωγή στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας της Βέροιας.

Η παρουσία του πράσινου είναι παντού ορατή στη Βέροια, με τον ποταμό Τριπόταμο να διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης, δημιουργώντας ένα υπέροχο σκηνικό για να περπατήσετε στα γεφυράκια και την κοίτη του.

Από τις βασικότερες μορφές ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Ημαθίας φαντάζει να είναι ο Φυσιολατρικός τουρισμός και γενικότερα αυτή η μορφή που ως επίκεντρο έχει τις χαρές που προσφέρει στον επισκέπτη το βουνό.

Ο πλούσιος υδάτινος πλούτος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τεράστια δενδροκάλυψη στην περιοχή και οι πανύψηλες κορυφές με τα βουερά ποτάμια και τις ολόδροσες πηγές είναι πραγματικά πόλος έλξης για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει την ελληνική φύση σε όλο της το μεγαλείο. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Ημαθία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είτε για να απολαύσει τις μοσχομυριστές βουνοπλαγιές της είτε για να γλιστρήσει με τα χιονοπέδιλά του στα πανέμορφα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής απολαμβάνοντας μια αίσθηση αλπικού τοπίου, τόσο σπάνιου για την πατρίδα μας.

Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες από ορειβατικές διαδρομές στο δίκτυο των ορεινών μονοπατιών που διαπερνούν το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, αναβάσεις βουνών, αναρριχήσεις, ποδήλατο βουνού, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς – το γνωστό «παραπέντε», κωπηλασία, αλλά και εκδρομές για αναζητήσεις ειδικών βοτάνων και λουλουδιών της περιοχής, ή ακόμη και φωτογραφίσεις.

Η διαφορικότητα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει η περιοχή είναι τόσο μεγάλη και πολυσύνθετη που αναγάγει την Ημαθία σε ένα κέντρο ανάπτυξης του φυσιολατρικού τουρισμού.

Η Βέροια απέχει 73 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη  και 511 από την Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.