Η κίνηση με δίτροχο απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση, εμπειρία και υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης, σε σχέση με την οδήγηση αυτοκινήτου, καθώς το σώμα συμμετέχει πολύ περισσότερο στην κίνηση…

Φροντίζουμε για την άριστη συντήρηση του δίτροχού μας (αλλαγή ελαστικών στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα, τακτικά σέρβις κ.λ.π.)

Φοράμε κράνος σε κάθε μας μετακίνηση. Το κράνος σε περίπτωση πτώσης θα μας σώσει από βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Φροντίστε πάντα να φοράτε κράνος με σωστές προδιαγραφές, στο μέγεθός σας και να είναι ασφαλισμένο σωστά. Ένα κράνος που δεν είναι δεμένο, είναι περισσότερο επικίνδυνο από το να μην το φοράτε καθόλου. Θα πρέπει να αντικαταστήσετε το κράνος σας αν έχει υποστεί κάποιο δυνατό χτύπημα ή αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.

Οδηγείτε αμυντικά, έχοντας την προσοχή σας συνεχώς στο δρόμο, “διαβάζοντας” τα μηνύματα που σας δίνει.

Φοράτε κατάλληλα ρούχα (παντελόνι, μπουφάν) και κλειστά παπούτσια.
Προετοιμαστείτε πλησιάζοντας σε πιθανούς κινδύνους, ακουμπώντας ελαφρά τα φρένα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το χρόνο αντίδρασης κατά τρία δευτερόλεπτα.
Δημιουργήστε χώρο προφύλαξης (buffering), μεταξύ της μοτοσικλέτας και άλλων οχημάτων ή εμποδίων.

Οδηγείτε με τα φώτα αναμμένα, ακόμη και την ημέρα.
Αποφεύγουμε πάντοτε τους αιφνιδιαστικούς ελιγμούς. Αν οι συνθήκες επιβάλλουν έναν ελιγμό, τον επιχειρούμε μόνο αφού προηγουμένως έχουμε ελέγξει την κίνηση και έχουμε γνωστοποιήσει την πρόθεσή μας με το αντίστοιχο φλας.
Καλό είναι, ιδίως σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια, να έχουμε αναμμένα τα φώτα του δίτροχου, γιατί έτσι φαινόμαστε καλύτερα από τους οδηγούς αυτοκινήτων, καθώς τα πλησιάζουμε από πίσω.
Δεν παραβιάζουμε τα stop στις διασταυρώσεις, γιατί εκεί συμβαίνουν συχνά τροχαία ατυχήματα.
Προσπερνάμε πάντα από αριστερά και με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, καθώς μπορεί ο οδηγός στο προπορευόμενο αυτοκίνητο να μη μας έχει καν προσέξει, πιθανώς και επειδή κινούμαστε στο «τυφλό» σημείο ή αλλιώς «νεκρή ζώνη» του καθρέπτη του…

Αποφεύγουμε, σε κάθε περίπτωση, τις «σφήνες» σε κενά μεταξύ δύο σειρών αυτοκινήτων… Ένα άλλο δίκυκλο, ένα άλλο αυτοκίνητο, ακόμη χειρότερα ένας πεζός, μπορεί να παραμονεύουν και να πεταχτούν από στιγμή σε στιγμή στο κενό όπου εμείς διερχόμαστε με αυξημένη ταχύτητα.

Κρατάμε πάντα αποστάσεις ασφαλείας από τα υπόλοιπα οχήματα και δίτροχα.
Εκπαιδευόμαστε για τη σωστή χρήση της μοτοσυκλέτας

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ –
ΦΟΡΑΤΕ ΚΡΑΝΟΣ

Πηγή: ΙΟΑΣ, Αττική Οδός