Καθώς σταδιακά καταλογίζεται μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης στους πεζούς, η χρήση κινητού και από την δική τους μεριά υπογραμμίζεται ως βασική αιτία της απρόσεκτης συμπεριφοράς τους.

Η Χαβάη και συγκεκριμένα η πρωτεύουσα Honolulu απαγορεύουν μερικώς στους πεζούς τη χρήση κινητού.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στη διάρκεια διάσχισης δρόμων, στο κέντρο αλλά και στα προάστια. Ή για να το πούμε πιο σωστά, απαγορεύεται να κοιτάζεις την οθόνη του κινητού αντί για τον δρόμο. Ο νόμος, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά από την ερχόμενη Τετάρτη, προβλέπει πρόστιμο 35 δολαρίων στους παραβάτες. «Είναι μια απόφαση ορόσημο για την οδική ασφάλεια», σημειώνει ο Brandon Elefante, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με μελέτες, οι πεζοί που στέλνουν μηνύματα ενώ περπατούν είναι τέσσερις φορές πιο απρόσεκτοι. Ή τουλάχιστον, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να περάσουν έναν δρόμο χωρίς να σταματήσουν για να ελέγξουν τις συνθήκες, πράγμα που αυξάνει πολύ τις πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα. Επίσης, είναι 18% πιο αργοί στη διάσχιση του δρόμου, άρα μένουν περισσότερη ώρα εκτεθειμένοι.

Η Honolulu δεν είναι η μόνη πρωτεύουσα που έχει αυτή την άποψη για τη χρήση του κινητού από τους πεζούς. Τον Ιανουάριο κάτι παρόμοιο θα συζητηθεί επίσης στο νομοθετικό σώμα της California που εξετάζει την επιβολή μιας αντίστοιχης απαγόρευσης.

Πηγή: drive.gr