Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία ταξινομήσεων για τα επαγγελματικά οχήματα έως 3,5 τόνους, αποκαλύπτοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας, αφορούν εισαγόμενα μεταχειρισμένα με εκατομμύρια χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Αναμφίβολα, η κατάσταση και η ποιότητα των κυκλοφορούντων οχημάτων, αφορά όλη την Ελληνική Κοινωνία και θα έπρεπε να απασχολεί και την Ελληνική πολιτεία. Γιατί τους ίδιους δρόμους χρησιμοποιούμε όλοι, είτε ως οδηγοί/επιβάτες, είτε ως πεζοί (και κυρίως οι ανήλικοι που δεν οδηγούν). Παράλληλα τον ίδιο αέρα αναπνέουμε…
Θα έπρεπε να δίδεται λοιπόν μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάσταση των βαρέων οχημάτων, τα οποία, και μεγάλη επικινδυνότητα έχουν (κυρίως λόγο όγκου και βάρους) και εκατονταπλάσιους ρύπους εκπέμπουν στην ατμόσφαιρά.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Για του λόγου το αληθές, το 2016 ταξινομήθηκαν στη χώρα μας μόλις 5.710 καινούργια επαγγελματικά οχήματα έως 3,5 τόνους. Ένα νούμερο, που με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία, δίνει στην Ελλάδα την τελευταία θέση σε όλη την Ε.Ε. πίσω από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Σλοβακία.
Σημειώστε πως στην Πορτογαλία και τη Τσεχία, που έχουν πληθυσμό παρόμοιο με την Ελλάδα, οι ταξινομήσεις ανέρχονται σε 35.000 και 19.500 μονάδες αντίστοιχα για το περσινό έτος.

Είναι δυνατόν λοιπόν οι Επαγγελματικές μεταφορές να λειτουργούν με τόσο μικρό στόλο, όταν οι αντίστοιχες αγορές στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανανεώνουν το στόλο τους κατά δεκάδες χιλιάδες οχήματα, κάθε χρόνο; Φυσικά και όχι. Απλά στην Ελλάδα, οι ανάγκες καλύπτονται με μεταχειρισμένα φορτηγά οχήματα, στην πλειοψηφία τους ταλαιπωρημένα, και με εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω τους.

Πρακτικά πρόκειται για αμαξώματα σε άσχημη κατάσταση και με τα ταλαιπωρημένα μοτέρ τους να εκπέμπουν πιθανότατα επικίνδυνους ρύπους.

Το δεδομένο είναι πως και στην περίπτωση των Βαρέων οχημάτων, η κρατική αδράνεια έχει λειτουργήσει ως μαγνήτης, των προς απόσυρση οχημάτων της Ευρώπης -και όχι μόνο- τα οποία μπαίνουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εύκολα και φυσικά πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από ένα καινούργιο. Κάποτε, αυτοί που θέλανε να τα ξεφορτωθούν (γιατί στις χώρες τους υπάρχουν νόμοι που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής τους) τα στέλνανε στις χώρες της Αφρικής.

Τώρα τα στέλνουν στην Ελλάδα, γλιτώνοντας έτσι και τα μεταφορικά έξοδα.

ΕΛΑΦΡΑ ΦΟΡΤΗΓΑ (εως 3.5 τόννους)

Ακόμα πιο δραματική η κατάσταση στα ΒΑΡΕΑ ΦΟΡΤΗΓΑ (+3.5 τόννους)