Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του νομού Ευρυτανίας, το Μεγάλο Χωριό δεσπόζει στην αγκαλιά ενός πυκνού ελατοδάσους, σε υψόμετρο 720 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα.

Απέχει μόλις 17 χλμ από το Καρπενήσι και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Για τη γοητεία της περιοχής θα σας προϊδεάσει λίγο πριν μπείτε στο χωριό η τοποθεσία του Αγ. Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι.

Ακριβώς στην είσοδο του χωριού μπορείτε να ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι προς την πηγή του καταρράκτη. Με τα πυκνόφυλλα δέντρα, τις μικρές ξύλινες γέφυρες και τα κελαρυστά νερά η διαδρομή είναι πραγματικά μαγευτική.

H βλάστηση περιτριγυρίζει το Μεγάλο Χωριό και τα άφθονα νερά αυξάνουν το καλοκαίρι τη δροσιά του. Τα γραφικά πέτρινα σπίτια διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα ενώ τα μονοπάτια περνούν δίπλα από το ρυάκι με τους μικρούς καταρράκτες και τα ξύλινα γεφύρια.

Στο χωριό θα συναντήσετε την παλιά εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, που κτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια ακόμη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία του Μεγαλοχωρίτη Αγ. Γερασίμου ταυ Νέου, που μαρτύρησε στην Πόλη.

Η πλατεία του χωριού με το πλατάνι προσφέρει θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα.

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες αποτελεί και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια εκθέματα λαϊκής τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γλυκά κουταλιού και ευρυτανικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 320 χιλιόμετρα, και θα φτάσετε στο προορισμό σας με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για το Καρπενήσι θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια) και τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες) μέχρι τη Λαμία και στη συνέχεια την Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου μέχρι το Καρπενήσι.