Η χρήση κιτ hands free ή του ενσωματωμένου συστήματος Bluetooth του αυτοκινήτου κάνει ασφαλέστερη τη χρήση τηλεφώνου από τον οδηγό. Μήπως όμως η χρήση κινητού στην κατά την οδήγηση είναι εξ ορισμού επικίνδυνη;

Αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης του Ην. Βασιλείου, οπότε ψάχνουν τρόπους να σταματήσουν τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιείται η ομιλία. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στις αρχές του επόμενου χρόνου μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Στόχος της θα είναι η υλοποίηση μιας λειτουργίας drive safe στα μελλοντικά κινητά.

Η διαφορά αυτής της λειτουργίας από την αντίστοιχη λειτουργία πτήσης (aeroplane mode) που ήδη γνωρίζουμε, είναι ότι στην περίπτωση του αυτοκινήτου το κινητό δεν θα αποκόπτεται εντελώς από τον έξω κόσμο. Ο οδηγός θα μπορεί να καλεί κάποιους αριθμούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και να δέχεται κλήσεις από αριθμούς που θα έχει ορίσει ως σημαντικούς. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα το κινητό να απενεργοποιείται εντελώς από κάποια ταχύτητα και πάνω.Ήδη από την Άνοιξη του 2017, το πρόστιμο για χρήση κινητού χωρίς κάποιο κιτ hands free στο Ην. Βασίλειο θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τις £200 (€238). Παράλληλα, θα επιβαρύνει τον οδηγό με έξι πόντους ποινής, αντί για τρεις. Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στην προσπάθεια περιορισμού των ατυχημάτων και δυστυχημάτων που οφείλονται στη χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Σήμερα, στη χώρα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι λόγω του κινητού.

Οι οδηγοί βέβαια δεν φαίνεται να πτοούνται. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι οδηγοί που παραδέχονται ότιχρησιμοποιούν το κινητό τους στο αυτοκίνητο, από 8% που ήταν το 2014 αυξήθηκε φέτος στο 31%! Το 20% αυτών δήλωσε ότι στέλνει SMS ή email, ενώ το 14% ότι τράβηξε φωτογραφία ή video ενώ οδηγούσε. Όπως παραδέχονται εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και άλλων φορέων, όπως ο οργανισμός για την οδική ασφάλεια Brake, οι εταιρίες κινητών δεν θα είναι και πολύ πρόθυμες να περιορίσουν από μόνες τουςτις δυνατότητες που πασχίζουν να δώσουν στα smartphone τους. Ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η χρήση τους κατά την οδήγηση είναι να υπάρξει νομοθεσία που θα το απαιτεί.

Πηγή: the Guardian