Αντιπροσωπεία της ένωσης ελληνικών οδών και υποδομών με διόδια, «HELLASTRON», συμμετείχε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της IBTTA, της Αμερικάνικης ένωσης υποδομών με διόδια. Στα πλαίσια αυτά, το Προεδρείο της HELLASTRON που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Β. Χαλκιά, τον Αντιπρόεδρο κ. Σ. Σταυρή και τον Γεν. Γραμματέα κ. Κων. Κουτσούκο, παρακολούθησε τόσο τις συνεδρίες όσο και τις τεχνικές εγκαταστάσεις του αυτοκινητόδρομου E-470. Φέτος το ετήσιο συνέδριο διοργανώθηκε στο Ντένβερ από τις 11 – 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Tο συνέδριο, με κυρίαρχο θέμα τα διόδια και τις σχετικές εξελίξεις, κάλυψε τις ενότητες της εξέλιξης της Πολιτείας του Κολοράντο σε θέματα διοδίων, των εξελίξεων σε θέματα διοδίων γενικότερα και τις προκλήσεις-ευκαιρίες που δημιουργούνται, την προστασία των δεδομένων των χρηστών που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους, τη διαλειτουργικότητα, κ.α.. Όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου μπορούν να αναζητηθούν και να μελετηθούν στο site της IBTTA www.ibtta.org

denver1
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πλαίσια του συνεδρίου είχε η επίσκεψη και παρουσίαση του αυτοκινητόδρομου με διόδια, του E-470 του Κολοράντο. Ο αυτοκινητόδρομος λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου με παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, υποστηρικτικά με συμβάσεις.

Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του αυτοκινητόδρομου καθώς και τις χρονολογίες βασικών τροποποιήσεων-βελτιώσεων σε αυτόν με βασική αυτή της μετατροπής των κλασικών μετωπικών διοδίων σε ηλεκτρονικά ελεύθερης ροής, με αναλογική χρέωση.

denver2Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του αυτοκινητόδρομου. Στις φωτογραφίες παρακάτω φαίνονται τα χαρακτηριστικά του Ε-470 καθώς και οι μετωπικοί σταθμοί οι οποίοι λειτουργούσαν και καταργήθηκαν με την μετατροπή σε σύστημα ελεύθερης ροής.

denver3Η μετατροπή του τρόπου συλλογής διοδίων από μετωπικά σε ελεύθερης ροής, είχε ως αποτέλεσμα οι κτηριακές εγκαταστάσεις των μετωπικών σταθμών να καταργηθούν. Άποψη από τους μετωπικούς σταθμούς απεικονίζεται παρακάτω.

denver4Άποψη από τις εργασίες του συνεδρίου φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες. Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε και η εκλογή της νέας Προέδρου της IBTTA Μrs. Emmanuella Stochi, εκπροσώπου του μέλους των Ιταλικών αυτοκινητοδρόμων στην Asecap.

denver5
denver6
Ιδιαίτερα θετική αίσθηση έκανε η παρουσίαση του Προέδρου της Hellastron για το πρόγραμμα road safety. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Χαλκιάς ρωτήθηκε για λεπτομέρειες του προγράμματος road safety στην Ελλάδα, καθώς και λεπτομέρειες για πιθανές εφαρμογές του project σε άλλους αυτοκινητόδρομους.