f1c89afd26621f03b7467954e4e296b2_L
Όταν στις αρχές του έτους ιδρύθηκε η  Hellaston έγινε κατανοητό ότι η χώρα είχε μόλις καλύψει την βασική της ανάγκη για μία “ομπρέλα” του δικτύου των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, που δεν είναι πλέον και λίγοι. Εγνατία, Ολυμπία, Ιόνια, Αττική, Ε65, Αιγαίου, Νέα, Μορέας.

Αυτοί οι δρόμοι που γεννήθηκαν την περασμένη δεκαετία και υπόσχονται καλύτερες μετακινήσεις, με ασφάλεια και ταχύτητα σε συνθήκες υψηλής ποιότητας δρόμου και υπηρεσιών ενώθηκαν για να διασφαλίσουν το μέλλον τους.

2.500 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων αποκτά η χώρα και αυτό το νούμερο αφορά τους ήδη υπό κατασκευή. Ένα κρίσιμο θέμα είναι, αν αυτοί οι δρόμοι εκτός από την Εγνατία και την Αττική, λειτουργήσουν ολοκληρωμένοι σύντομα ή θα κάνουμε αρκετό διάστημα ακόμα με εργοτάξια και κατασκευές. Εδώ μπορούμε να εισάγουμε και το πρώτο ερώτημα.

Τα τμήματα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, η βόρεια απόληξη της Ιόνιας Οδού (Ιωάννινα-Κακαβιά), ο ΒΟΑΚ, ο διαμήκης άξονας της Εύβοιας θα αποτελέσουν μέρος αυτής της σύμπραξης στο μέλλον; Όχι είναι η απάντηση του σήμερα.

Γιατί η Hellastron είναι η ένωση των αυτοκινητόδρομων με διόδια. Άρα σε όσους δρόμους δεν μπουν διόδια τότε παρά το γεγονός πως θα έχουν τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητόδρομων δεν θα εισέλθουν στο club αυτό.

Αν έχει σημασία; ανάλογα με τη σκοπιά που το βλέπει κανείς. Εκείνο που απασχολεί περισσότερο σήμερα είναι αρχικά 3 πράγματα:

-Να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα υπό κατασκευή τμήματα των αυτοκινητόδρομων.
Αυτά είναι τα τμήματα: Περιφερειακή-Θεσσαλονίκης, Αντίρριο-Ιωάννινα (εξαιρουμένων των ολοκληρωμένων τμημάτων), Ευαγγελισμός-Σκοτίνα (που περιλαμβάνει τις σήραγγες των Τεμπών), Μεταμόρφωση-Σκάρφεια,  Ξυνιάδα-Τρίκαλα, Πάτρα-Κόρινθος, Λεύκτρο-Σπάρτη, Άκτιο-Αμβρακία και οι κάθετοι της Εγνατίας Σιάτιστα-Σύνορα, Αρδάνιο-Ορμένιο, Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Κομοτηνή-Σύνορα, Θεσσαλονίκη-Κασσανδρεία.

Να προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των υπολοίπων που έχουν ήδη τα φόντα, προκειμένου να υπάρξει ένα αραγές δίκτυο αυτοκινητόδρομων που να καλύπτει όλη την Ηπειρωτική χώρα.
Εδώ μιλάμε για τα τμήματα: Πάτρα-Πύργος, Καλό Νερό-Τσακώνα, Ιωάννινα-Κακαβιά, Λαμία-Ξυνιάδα, Τρίκαλα-Εγνατία, Κοζάνη-Νίκη, Εξωτερικός Δακτύλιος Θεσσαλονίκης, Διαμήκης Άξονας Εύβοιας.

-Να μπει στο κάδρο η νησιωτική χώρα εκεί που είναι απαραίτητο
Κρήτη, Ρόδος και Κέρκυρα έχουν επείγουσα ανάγκη να αποκτήσουν ένα βασικό οδικό δίκτυο που θα μπορεί να μετακινεί τα εκατομμύρια τουριστών και κατοίκων που σήμερα σε πολλές περιπτώσεις κινούνται σε δρόμους-καρμανιόλες.
Εδώ μιλάμε για την επίσπευση της μετατροπής όλου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης σε κλειστό ασφαλές αυτοκινητόδρομο, για τον οδικό άξονα Βορράς-Νότου της Κέρκυρας και για τον οδικό άξονα Βορρά-Νότου της Ρόδου.

ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν τα έργα προγραμματισμού και της νησιωτικής χώρας εκτός από εξαιρέσεις καθώς το νέο ΕΣΠΑ είναι σαφές και δεν προωθεί τις οδικές μεταφορές. Είναι ένα παιχνίδι που έχασε η χώρα καθώς είχε την ευκαιρία από το 1985 να δημιουργήσει με Ευρωπαϊκά χρήματα το δικό της οδικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων αλλά η κακή ή προβληματική διαχείριση έφεραν τα πενιχρά αποτελέσματα που οδήγησε και στην ιδιωτικοποίηση άλλωστε των αυτοκινητόδρομων.

Τώρα φαντάζει σχεδόν μονόδρομος η ίδια λύση και για τα προγραμματισμένα έργα εκτός από μικρές εξαιρέσεις. Που θα βρεθούν κονδύλια για να γίνει ο ΒΟΑΚ κλειστός αυτοκινητόδρομος ή ο άξονας Βορράς-Νότου της Κέρκυρας;

Την ίδια ώρα οι ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου τουριστικού κύματος δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες ανάγκες για βελτίωση των βασικών υποδομών στις νησιωτικές περιοχές υψηλής προσέλκυσης τουριστών. Εδώ λειτουργεί σαν εξίσωση. Περισσότεροι τουρίστες, ανάγκη για περισσότερες υπηρεσίες, αγαθά, μετακινήσεις.  Άρα ανάγκη για επαρκέστερους δρόμους.

Το θέμα των αυτοκινητόδρομων, σήμερα, δεν είναι μία πολυτέλεια, όπως πιθανώς να ήταν πριν από 20 χρόνια. Είναι μία ανάγκη του σήμερα που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε για να μην βρεθούμε και πάλι να την κυνηγάμε.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com